Швидкість старіння у кожної людини генетично визначена, але є фактори, які можуть вплинути: прискорити або уповільнити старіння.
Давайте розберемо які зміни відбуваються в організмі при старінні:
- З’являються зморшки, шкіра зморщується і втрачає пружність і еластичність, стає сухою, тьмяною, з`являється лущення або набряки,плями пігментації. Це відбувається через зниження колагену і зміни гормонального фону.
- Знижується рухливість суглобів (знову винен недолік колагену), кістки стають тоншими, розвивається остеопороз за рахунок вимивання кальцію і зниження естрогенів у жінок. Може зменшуватися зростання через «просідання» хребта, часті переломи, погіршення стану зубів.
Проблеми зі спиной та суглобами – не обмежуйте свій рух через біль! Читати далі….
- Зниження пам’яті – це старіння нервової системи.
- Підвищення тиску, підвищення холестерину, атеросклероз судин – це ознака старіння серцево-судинної системи.
- Зменшення в розмірах тимуса (вилочкова залоза) і як наслідок зниження імунітету і часті простудні захворювання.
- Гіпофункція яєчників і ановуляторні цикли у жінок як провісник настання клімаксу. Зниження тестостерону і порушення його співвідношення до естрогенів у чоловіків – старіння репродуктивної функції.
- Зниження м’язової маси аж до атрофії (часто у людей старшого віку можна помітити, та й вони самі про це говорять, що стали тонше ноги і особливо гомілки).
- Зменшення в розмірі щитовидної залози і як наслідок її гіпофункція.
- Зниження основного обміну, порушення терморегуляції, збільшення ваги тіла.
- Зниження функції надниркових залоз
Клімаксу бути чи не бути? Читати далі…
Секрет вічної молодості ще не відкрито, але все ж що можна зробити, щоб уповільнити старіння?
- Не переїдайте! Чим простіше їжа, тим краще (м’ясо-просто, котлета-складно). Тримайте вагу в нормі!
- М’ясо тільки нежирних сортів (курячий бульйон – це джерело колагену). Обмежити тваринні жири.
- Знизити споживання солі.
- Скажемо ні – копченості, ковбасним виробам, консервам, напівфабрикатам.
- Більше включати в харчування морепродуктів, рибу (джерело омега кислот), морську капусту (джерело йоду).
- Більше клітковини, а це овочі та фрукти.
- Молочні продукти не жирні, але не знежирені. Здоровий кишечник-здорова імунна система.
- Дотримання питного режиму (1-3 літри води в день).
- Займатися спортом (профілактика атрофії м’язів).
У вас є проблема або питання? Ви завжди можете проконсультуватися з нашим фахівцем і отримати відповіді на свої запитання!
Беспята Ольга Павлівна, лікар-ендокринолог, лікар-терапевт Міжнародної Інноваційної Клініки